Cel.ro

Referinţe de celule în Microsoft Excel 2003

by gmp
Published on: 8 August 2011
Comments: No Comments

O referinţă identifică o celulă sau un domeniu de celule în care se află datele pe care Excel urmează să le prelucreze prin intermediul formulelor (Formula). Prin referinţe se pot folosi datele din alte celule, alte foi de lucru, alte registre de lucru Excel sau chiar fişiere ale altor tipuri de programe de calcul tabelar. Datele dintr-o celulă pot fi utilizate în mai multe formule.

În Excel există 2 stiluri de referinţe: A1 şi R1C1.

În stilul de referinţă A1 (implicit în Excel), o referinţă de celulă (prin care se identifică în mod unic localizarea unei celule şi se apelează conţinutul ei), este formată din identificatorul de coloană (litera/literele coloanei) şi identificatorul de linie (numărul liniei).

Exemple:

Referinţă Se referă la
A1 prima celulă (stânga sus) a unei foi de lucru
A10 celula aflată în coloana A, linia 10
AA20 celula aflată în coloana AA, linia 20

În stilul de referinţă R1C1, atât liniile (R- Row), cât şi coloanele (C – Column), sunt numerotate. Acest stil de referinţă este folosit în scrierea codurilor de program VBA (Visual Basic for Applications) din macrocomenzi, deoarece facilitează calculul poziţiilor celulelor pe rânduri şi coloane. Stilul de referinţă R1C1 se activează din meniul Tools -> Options |General| -> R1C1 reference style.

Exemple (echivalentul exemplelor de mai sus):

Referinţă Se referă la
R1C1 prima celulă (stânga sus) a unei foi de lucru
R10C1 celula aflată în coloana 1, linia 10
R20C27 celula aflată în coloana 27, linia 20
No Comments - Leave a comment

Leave a comment



Utilizator: , data curenta: 28 March 2024