Cel.ro

Liste predefinite (Custom Lists) în Excel 2003

by gmp
Published on: 18 August 2011
Comments: No Comments

Meniu:    Tools -> Options | Custom Lists |

Se pot crea liste particularizate cu texte care se repetă după un anumit model (o anumită ritmicitate), astfel încât să fie uşor de creat, mai ales dacă sunt des utilizate. Elementele introduse în aceste liste pot fi preluate din foaia de lucru sau introduse manual în caseta List entries. Dacă un text dintr-o celulă se regăseşte într-o listă particularizată, Excel va introduce elementele acelei liste atunci când se face umplerea automată (în loc de a repeta textul, aşa cum ar face în lipsa unei liste).

Listele pot fi formate doar din texte sau combinaţii de texte cu cifre (nu doar cifre). Pentru a crea totuşi o listă particularizată de numere există următoarea metodă:

  1. Se selectează celulele care vor conţine elementele listei şi se formatează ca fiind de tip Text (Format‑>Cells).
  2. Se introduc numerele în celulele respective (avertizarea “Number stored as text” poate fi ignorată)
  3. Se defineşte o listă particularizată având ca sursă celulele respective. Dacă într-o celulă se regăseşte un număr din această listă, umplerea automată se va face folosind elementele listei.

Excel conţine implicit câteva liste predefinte formate din lunile anului şi zilele săptămânii, în diverse formate. Ştergerea unei liste particularizate create de utilizatori se face din acelaşi meniu Tools -> Options, tab-ul Custom Lists (listele implicite nu pot fi şterse).

Exemplu:

Creăm o listă particularizată formată din textele: “sda”, “metc”, “ccp”, “be2″, “sb”, “si”. Dacă într-o celulă a foii de lucru introducem textul “be2” şi glisăm indicatorul de umplere, acesta va completa celulele cu următoarele elemente ale listei, în ordinea stabilită (“sb“, “si“, “sda“, …). Dacă lista nu exista, Excel ar fi umplut celulele cu textele “be3“, “be4“, …

No Comments - Leave a comment

Leave a comment



Utilizator: , data curenta: 19 March 2024