Cel.ro

Opţiuni în crearea şi prelucrarea paginilor Web în Office Word 2003

by gmp
Published on: 21 July 2011
Categories: Lucrarea 11, Office
Comments: No Comments

Meniu: Tools->Options |General| Web Options

Dezactivarea caracteristicilor neacceptate de unele browserele Web

Pagina creată poate fi optimizată pentru Internet Explorer (versiunile 3.0, 4.0, 5.0, 6.0 sau ulterioare) sau Netscape Navigator (versiunile 3.0, 4.0 sau ulterioare), existând câteva opţiuni care se pot alege.

Aspectul diferit al paginii vizualizate într-un browser faţă de cea vizualizată în Word poate fi cauzat atât de salvarea fişierului ca HTML filtrat (anumite informaţii despre formatarea paginii sau alinierea obiectelor se pot pierde), cât şi de tipul browserului (care nu cunoaşte sau nu interpretează la fel anumite marcaje sau parametri). În acest ultim caz se poate bifa opţiunea Disable features not supported by these browsers.

Organizarea fişierelor suport

Toate obiectele inserate în document (forme automate, text artistic, organigrame, grafice, ecuaţii etc.) sunt salvate ca imagini (.gif, .jpg sau .png) pentru a putea fi vizualizate în browserul Web. La deschiderea ulterioară a paginii Web pentru editare în Word, obiectele pot fi din nou editate.

Aceste fişiere suport (imagini, fundaluri, obiecte convertite în imagini, scripturi etc.) pot fi stocate într-un folder (denumit numepagina_files) sau se pot salva în acelaşi folder cu pagina Web. Trebuie însă acordată atenţie la copierea paginii pe un alt computer, pentru că toate fişierele specificate în pagină trebuie copiate odată cu pagina propriu-zisă. Exemplu: fişierul pag1.html va avea folder-ul de resurse pag1_files.

Numele lungi pentru fişiere în general nu mai sunt o problemă pentru sistemele de operare moderne (probleme de incompatibilitate apăreau pentru sistemele vechi, tip MS-DOS). O problemă poate apărea însă la numele fişierelor care conţin litere mari sau simboluri specifice unei limbi. Există sisteme de operare (de exemplu Linux) care fac diferenţa între litere mari sau mici (Windows nu face această diferenţă) sau nu pot accesa fişiere care au simboluri speciale în nume. De aceea este recomandabilă evitarea diacriticelor în numele fişierelor şi utilizarea pe cât posibil a literelor mici.

Codificarea paginii

Codificarea determină modul de reprezentare a unui caracter dintr-un fişier HTML, fiind folosită în special pentru reprezentarea caracterelor internaţionale (atât cele specifice unor limbi – è û å č, cât şi seturi întregi de caractere – asiatice, arabe, chirilice etc.).

Exemplu: În fişierul sursă HTML, definirea tipului de codificare se face cu marcajele <meta>. Pentru limba română un posibil exemplu de codificare este:

<meta http-equiv="Content-Language" content="ro">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">

În cazul în care un caracter nu este inclus în codificarea standard a textului, el este stocat conform uneia din variantele:

  • o entitate de forma &cod;
  • o referinţă numerică de forma &#număr; corespunzătoare valorii numerice a caracterului în Unicode (standard dezvoltat de Unicode Consortium în care fiecărui caracter i se alocă mai mult de 1 octet, fiind acoperite astfel toate caracterele din orice limbă scrisă din lume).

Exemplu: Simbolul © (copyright) poate fi exprimat în HTML sub una din aceste două forme: &copy; sau &#169;

Alte setări

  • optimizarea paginii în funcţie de rezoluţia monitorului;
  • stabilirea fonturilor implicite.
No Comments - Leave a comment

Leave a comment



Utilizator: , data curenta: 19 March 2024