Cel.ro

Microsoft Powerpoint 2003

by gmp
Published on: 13 June 2011
Comments: No Comments

Prezentare (Slide show)

Prezentarea Powerpoint este stocată într-un fişier cu extensia .ppt (sau .pps) şi este constituită din unul sau mai multe diapozitive (slides) rulate într-o anumită ordine.

Diapozitiv (Slide)

Componenta de bază a unei prezentări Powerpoint este diapozitivul. Acesta corespunde unei pagini (unui ecran) al prezentării. Un slide poate conţine orice tip de obiect disponibil în Office sau, prin tehnologia OLE (Object Linking and Embedding), orice document accesibil în Windows.

Slide-ul poate conţine text, tabele, obiecte grafice (diagrame, text artistic, imagini, desene, organigrame, grafice), fişiere audio şi video, alte tipuri de obiecte (în funcţie de aplicaţiile instalate în sistem), legături către diverse tipuri de documente ale pachetului Office (documente Word, foi de calcul Excel, baze de date Access etc.) sau către orice alt tip de fişier din sistem.

Operaţiile posibile cu slide-urile unei prrezentări:

  • adăugare slide nou:
    • slide gol – meniul Insert -> New Slide
    • slide-uri din alte prezentări Powerpoint sau pagini web – meniul Insert -> Slides from Files
    • prin conversie automată din alte formate de fişiere – documente Word (.doc), Text îmbogăţit (Rich Text Format .rtf), Text plan (.txt) sau Pagini web (.htm, .html)
  • ştergere (Cut sau tasta Delete)
  • ascundere - meniul SlideShow -> Hide Slide
  • schimbarea ordinii (prin drag&drop cu mouse-ul)
  • multiplicare prin Copy & Paste sau din meniul Insert -> Duplicate Slide

Structura diapozitivului (Slide Layout)

Modul de organizare a elementelor de pe un diapozitiv constituie layout-ul său. Există mai multe modele predefinite, cu diverse combinaţii de obiecte ce se pot insera (tabele, grafice, text artistic, imagini, diagrame, organigrame sau elemente multimedia) – meniul Format -> Slide Layout.

Proiectarea diapozitivului (Slide Design)

Permite particularizarea diferitelor elemente existente pe un slide.

Şabloane (Design Templates)

Permite aplicarea unui anumit fundal (imagine grafică) pentru diapozitivul curent sau pentru toate diapozitivele din prezentare – meniul Format -> Slide Design | Design Templates.

Scheme de culori (Color Schemes)

Pentru un şablon se pot aplica seturi de culori predefinite sau se pot particularize aceste culori pentru diverse elemente (fundal, chenar, text, hyperlink-uri, etc.) – meniul Format -> Slide Design | Color Schemes.

Scheme de animaţii (Animation Schemes)

Aplicarea unui tip de animaţie predefinit pentru toate diapozitivele din prezentare – meniul Format -> Slide Design | Animation Schemes

Fundal (Background)

Aplicarea unei culori sau unui efect de umplere (gradient, textură, imagine) pe fundalul unuia sau tuturor diapozitivelor – meniul Format -> Background

Diapozitivul principal (Slide Master)

Este un element în care se stochează informaţii generale despre şablon: fonturi, stiluri, dimensiunile şi poziţiile diverselor obiecte din slide, fundalul şi culorile. Scopul acestui diapozitiv este de a permite utilizatorului realizarea unor modificări globale, la nivelul întregii prezentări. Orice modificare efectuată asupra proprietăţilor unui element din master slide se va propaga la toate diapozitivele din prezentare, precum şi la cele adăugate ulterior.

Principalele facilităţi ale programului Microsoft Powerpoint 2003

  • Animaţii (Animation) - se pot adăuga diverse efecte de animaţie (apariţie, deplasare, dispariţie), cu diverse proprietăţi.
  • Acţiuni (Action Settings) – la clic pe obiect sau plasarea indicatorului mouse-ului pe un obiect se poate defini o acţiune:
    • hyperlink (legătură) către diverse destinaţii: un anumit slide, un alt fişier de pe disc sau chiar o adresă de Web;
    • executarea unui program sau a unor macro-comenzi.
  • Tranziţii (Transitions) – efecte de animaţie la trecerea (tranziţia) de la un slide la altul. La acest capitol se pot insera temporizări (trecerea automată, după un număr de secunde, de la un slide la altul – implicit trecerea se face la click de mouse), se poate modifica viteza de tranziţie şi sunetul care să însoţească efectul.

Moduri de vizualizare

Se activează din meniul View.

Normal

Este modul implicit de editare a unui slide.

Slide sorter

Permite o vedere de ansamblu asupra întregii prezentări (slide-urile sunt văzute în miniatură şi sunt facilitate acţiuni la nivel general: operaţii cu slide-urile, modificarea formatului întregii prezentări, scheme de animaţii, tranziţii).

Slide Show

Este modul de vizualizare în care prezentarea este expusă audienţei, pe întregul ecran (meniul SlideShow -> View Show). Prezentarea rulează conform specificaţiilor (meniul SlideShow -> Set Up Show) şi timpilor alocaţi fiecărui slide. Toate elementele funcţionează conform opţiunilor setate. În acest mod de vizualizare sunt permise:

  • navigarea înainte-înapoi şi saltul la un anumit slide din prezentare;
  • terminarea prezentării;
  • activarea unui mod de lucru în care sunt permise evidenţieri, desene, sublinieri etc.

Notes Page

În acest mod de vizualizare se pot introduce informaţii suplimentare (rezumat, ale notiţe, etc.) despre ideile expuse (vizibile în acest mod de lucru în partea de jos a slide-ului). Notiţele nu sunt vizibile în celelalte moduri de lucru, fiind utile însă prezentatorului atunci când prezentarea rulează pe două monitoare / ecrane: unul al autorului şi unul pentru audienţă. Pentru activarea acestei facilităţi este necesar hardware special (placă video cu suport pentru două monitoare).

Alte facilităţi ale programului Powerpoint

Package for CD – permite “împachetarea” prezentării, împreună cu fişierele legate şi cu alte resurse (fonturi, un program pentru vizualizarea prezentării, etc.) pe un CD sau într-un folder, astfel încât prezentarea să poată fi rulată pe orice calculator cu sistem Windows modern, fără a fi nevoie de programul Powerpoint instalat.

Inserare elemente multimedia (sunet, filme) – meniul Insert -> Movies and Sounds

Planificarea timpilor – meniul SlideShow -> Rehearse Timings

Înregistrarea textului - meniul SlideShow -> Record Narration

No Comments - Leave a comment

Leave a comment



Utilizator: , data curenta: 19 March 2024