Cel.ro
Close Print

Inserarea caracterelor speciale (Symbol) în Microsoft Excel 2003

by
Published on: 13 August 2011
Comments: No Comments

Meniu:    Insert -> Symbol

Meniul pentru introducerea caracterelor speciale nu este întotdeauna disponibil (de exemplu când se editează o formulă sau când se particularizează aspectul unei celule – meniul Format -> Cells -> Custom). În aceste cazuri, caracterul dorit este întâi copiat în Clipboard, după care se poate lipi (Paste) acolo unde nu este posibilă introducerea lui directă.

Fiecare font are propriile sale simboluri. Printre fonturile des utilizate pentru simbolurile conţinute se numără Symbol, Webdings şi familia de fonturi Wingdings.

Simbolurile pot fi:

  • caractere ASCII care nu au o tastă corespondentă pe tastatură – caractere ASCII tipăribile cu codurile 32 – 255 (în zecimal) sau 20 – FF (în hexazecimal);
  • caractere Unicode cu codurile hexazecimale între 0020 – FEFC (funcţie de tipul fontului şi caracterele implementate);
  • caractere speciale.

ASCII (American Standard Code for Information Interchange) este un sistem de codificare a caracterelor bazat pe ordinea din alfabetul englez. Setul de caractere ASCII (codificat pe 7 biţi) conţine 128 de caractere: litere mari şi mici, cifre, elemente de punctuaţie şi coduri de control. Fiecare caracter este reprezentat de un număr (“codul ASCII“), prin intermediul căruia sistemele de calcul şi alte echipamente de comunicaţie (de exemplu dispozitivele mobile) stochează şi prelucrează informaţia de tip text. Vezi mai multe informaţii în capitolul Standardul ASCII pentru codificarea caracterelor.

Unicode este un format definit de către Unicode Consortium pentru codificarea, stocarea şi interpretarea informaţiilor stocate ca text. Scopul acestui standard este să codifice toate caracterele din toate limbile Pământului. Unicode a fost lansat în 1991 şi este în continuă dezvoltare (în 2011 a apărut versiunea Unicode 6.0). Unicode aduce în plus faţă de Estended ASCII, o plajă foarte largă de posibilităţi de codificare a tuturor caracterelor şi semnelor existente, precum şi spaţii de rezervă pentru dezvoltări ulterioare. Vezi mai multe informaţii în capitolul Standardul Unicode pentru codificarea caracterelor.

Caracterele speciale sunt câteva simboluri tipăribile şi unele caractere cu rol special în editarea textului (caractere netipăribile care ajustează distanţe între cuvinte, controlează despărţirea în silabe şi modul de trecere pe un nou rând).

Caracter special Denumire
Em Dash
En Dash
Nonbreaking hyphen
¬ Optional Hyphen
Em Space
En Space
1/4 Em Space
° Nonbreaking Space
© Copyright
® Registered
Trademark
§ Section
Paragraph
Ellipsis
Single Opening Quote
Single Closing Quote
Double Opening Quote
Double Closing Quote
No-Width Optional Break
No-Width Non Break

Alte metode de inserare a unui caracter special (simbol)

În afara comenzii Symbol din meniul Insert există şi alte metode de introducere a unor caractere speciale:

1. Utilizarea unei combinaţii de taste (Shortcut)

Fiecare caracter are un cod exprimat în sistemul de numeraţie zecimal sau hexazecimal. Pentru a introduce un simbol direct în document se utilizează combinaţia de taste:

Alt + codul zecimal al caracterului obţinut prin tastarea cifrelor din Numpad

(Numpad este zona de taste din partea dreaptă a tastaturii – Num Lock trebuie să fie activ).

Câteva exemple de combinaţii de taste:

Simbol Semnificaţie Shortcut
euro sign Alt+0128
© copyright sign Alt+0169
° degree sign Alt+0176
± plus-minus sign Alt+0177

2. Funcţia Autocorrect

Meniu:    Tools -> AutoCorrect Options

Excel, ca şi alte componente ale suitei de programe Microsoft Office, oferă posibilitatea de corectare a greşelilor de tastare prin definirea unei secvenţe greşite de caractere, frecvent introdusă, şi a unei secvenţe corespondente corecte, care va fi introdusă automat în locul primei secvenţe (autocorecţie). Utilizând aceasta funcţionalitate se poate defini o secvenţă de caractere care să fie automat înlocuită (“corectată”) de un caracter special.

Ca exemple implicit definite în Excel sunt următoarele corespondenţe:

Secvenţa introdusă:

Va fi automat corectată cu:

(c) ©
(r) ®
(tm)

3. Copiere (Copy) şi lipire (Paste)

Meniu:    Edit -> Copy, Edit -> Paste

Clipboard (zona de memorie temporară) poate fi folosită pentru transferul caracterelor speciale nu numai între programe ale suitei Microsoft Office, ci şi între orice aplicaţii executate în sistemul de operare Windows (şi care oferă, evident, funcţii de selectare, copiere şi lipire a textului).

Character Map (Start -> Programs -> Accesories -> System Tools) este aplicaţia Windows dedicată vizualizării fonturilor instalate, căutării caracterelor (inclusiv a celor speciale) pe baza codului Unicode şi transferului acestora spre alte aplicaţii.

No Comments - Leave a comment


Utilizator: , data curenta: 22 November 2024