Cel.ro

Lipire specială (Paste Special) în Office Word 2003

by gmp
Published on: 18 July 2011
Categories: Lucrarea 10, Office
Comments: No Comments

Meniu: Edit->Paste Special…

În plus faţă de lipirea implicită, în format autodetectat (Paste), Word pune la dispoziţia utilizatorului comanda Paste Special care permite alegerea modului de lipire a elementelor (text/obiecte) copiate în Clipboard:

  • Paste As… – lipire într-un format ales;
  • Paste link As… – lipire într-un format ales, cu inserarea unei legături (link) spre elementul (text/obiect) din fişierul sursă. Orice modificare a elementului legat în acest fişier va fi automat reflectată şi în documentul Word destinaţie, după salvarea documentului sursă (se păstrează o legătură permanent actualizată între elementul din fişierul sursă şi elementul legat din fişierul destinaţie). În fişierul sursă se va insera automat un marcaj – Bookmark – acolo unde se află textul/obiectul care a fost transferat prin copiere şi lipire. În fişierul destinaţie legătura (şi actualizarea) o va face un câmp (Field) denumit LINK, în parametrii căruia intră şi numele marcajului inserat în documentul sursă.
  • Paste as Hyperlink – lipire în formatul original, cu inserarea unei legături (hyperlink) spre fişierul sursă.

Lipire specială (Paste Special) pentru text

În funcţie de caracteristicile textului copiat în Clipboard (cu/fără elemente de formatare, sursa de provenienţă – alt editor de texte, un fişier PDF, un browser Web etc.) se pot activa următoarele opţiuni principale la lipirea specială a textului:
- text neformatat;
- imagine (format Windows Metafile sau Enhanced Metafile);
- obiect tip Microsoft Office Word Document, introdus ca obiect sau ca pictogramă (icoană).

La lipirea ca obiect Microsoft Office Word Document, în document va fi inserat un obiect care va conţine textul iniţial. Cu dublu clic pe acest obiect se va intra în editarea lui, într-o nouă fereastră. Obiectul Microsoft Office Word Document poate fi afişat în document şi ca icoană (în loc de obiectul efectiv); dublu clic pe icoană va avea acelaşi efect ca mai sus: editarea într-o nouă fereastră.

Lipire specială (Paste Special) pentru obiecte

În funcţie de obiectul copiat în Clipboard prin comanda Copy – tip Clip Art, desen (Draw), imagine (Picture), alt tip de obiect specific Word sau altor programe, din suita Office sau sistemul de operare Windows – se pot activa următoarele opţiuni principale la lipirea specială a obiectelor:
- imagine (format Windows Metafile sau Enhanced Metafile care poate conţine atât elemente vectoriale, cât şi bitmap);
- imagine în format Bitmap sau Device Independent Bitmap (format de tip rastru pentru stocarea imaginilor digitale independent de dispozitivul pe care se folosesc; de obicei este un format necomprimat, deci ocupă mai mult spaţiu, însă avantajele constau în simplitate şi în larga lui acceptare în aplicaţiile sistemului de operare Windows);
- imagine în format GIF, PNG sau JPG;
- obiect de acelaşi tip (Microsoft Equation 3.0 Object, Microsoft Graph Chart, MS Office Drawing – Word Art, Diagram, Organization Chart).

Lipire specială ca link (Paste link As)

Se poate aplica atât la informaţiile de tip text, cât şi la obiectele copiate în Cliboard şi permite, pe lângă posibilitatea alegerii formatului de lipire, introducerea unei legături (link) spre informaţia din fişierul sursă. Avantajele constau în:
- actualizarea automată a textului/obiectului din fişierul destinaţie, la schimbarea textului/obiectului din fişierul sursă de care este legat (linked);
- dublu clic pe elementul destinaţie deschide direct elementul legat din fişierul sursă, facilitând astfel editarea lui.

Fişierul sursă trebuie salvat înainte de a putea crea legături la obiectele conţinute. Unele formate permit afişarea ca pictogramă (icoană) a textului/obiectului legat.

No Comments - Leave a comment

Leave a comment



Utilizator: , data curenta: 29 March 2024